Bouwen

 

Vroeger was er maar één manier om met modelvliegen te beginnen. Het volledig zelf bouwen van een model vanuit een bouwpakket. Het is prachtig om je eigengebouwde model het luchtruim te zien kiezen. Tegenwoordig bestaat er ook zogenaamde ARF modellen ( Almost Ready to Fly). Zo'n model is in een aantal avonden gereed te maken voor de eerste vlucht. Het grootste deel van de bouw is al gedaan. Een uitkomst voor mensen die geen ervaring, tijd of zin hebben om zelf helemaal een modelvliegtuig te bouwen.

Als je de doos hebt uitgepakt moet je eerst eens rustig de bouwbeschrijving lezen en de tekening bestuderen. Kijk welke gereedschappen je nodig hebt en schaf die zo nodig aan, zoals een zachtboard bouwplank, snijdgereedschap, glasknopspelden, enzovoort. Ook hier is de raad van een meer ervaren bouwer van groot nut.

Het bouwen is een precisiewerkje dat je zeker niet af mag raffelen. Dit is niet alleen belangrijk omdat een mooi gebouwd model heel veel voldoening oplevert, maar ook omdat een slordig gebouwd model meestal slecht en soms helemaal niet vliegt. Zo is het bijvoorbeeld bijna onmogelijk om met een krom gebouwde vleugel nog iets te bereiken in de lucht. Ook tijdens het bouwen is het verstandig van te voren met een clubgenoot door te nemen hoe je een en ander aan gaat pakken en het daarna te laten controleren.

Zoals je merkt: bouwen in je eentje is niet eenvoudig. Vandaar: lid worden van onze modelvliegclub!