Vliegen

 

Eindelijk is dan je model klaar. De radioapparatuur en de besturing is aangebracht en gecontroleerd. De motor is op de goede manier ingelopen en eventueel voorzien van een extra geluiddemper om aan de eisen van onze club te kunnen voldoen. Om niets aan het toeval over te laten moet het geheel nogmaals worden gecontroleerd door een ervaren modelvlieger, bijvoorbeeld een instructeur van de club. Dit toeval kan bijvoorbeeld bestaan uit een niet geborgd roerscharnier, een verkeerd om aangesloten servo of een foute ligging van het zwaartepunt. Ieder model op onze club ondergaat deze verplichte keuring. Het blijft een vliegend model dus veiligheid boven alles.

De eerste proefvlucht met je nieuwe model wordt door de instructeur uitgevoerd. Deze stelt het model af wat betreft de roeruitslagen en stelt de trim van de roeren in zodat jou model recht kan blijven vliegen.

Na de proefvlucht wordt het model door een instructeur op veilige hoogte gebracht en mag jij het roer overnemen. Eerst leer je rechtuit te vliegen, van je af maar ook naar je toe. Daarna volgt het bochtenwerk. Samen met onze instructeurs leer je veilig vliegen en werk je naar het behalen van een veiligheidsbrevet toe.

Je zult merken dat je de eerste vluchten maar een paar minuten voldoende concentratie op kunt brengen. Daarna komen de eerste stuurfouten en even later dreigt alles uit de hand te lopen. Het wordt dan de hoogste tijd dat de instructeur de zaak overneemt! Zoals je merkt: leren modelvliegen in je eentje is heel moeilijk. Doordat er tegenwoordig goede computersimulators zijn is het mogelijk veel thuis te oefenen.

Maar toch; een model dat zich echt door de lucht beweegt is een andere uitdaging dan het sturen achter de computer.... Vandaar: lid worden van onze modelvliegclub!